banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Люляк (Syringa vulgaris)
Категория: Растителни видове
Автор: Росица Жекова

Люляк

Преди 446 години един европейски император получава дар красив храст. Само след половин век от рядкост, великолепният храст започва да краси всеки дом и парк. Syringa vulgaris - това е неговото латинско наименование. Иначе ние го знаем като Люляк!

Любопитно е, че най-обилно и разкошно цъфти в Скандинавия. А родината му е Персия, днешен Иран. Символ на различни настроения е люлякът. Казват, че колкото по на Изток отиваш и ти подарят люляк-то искрено желаят повече да не те видят. Затова тръгни на запад, защото подаряването на лилавото великолепие може да значи само и единствено „Обичам те!” Както се казва „Свят , като цвят!” Между другото може би не е случайно, че Lilas са нарекли персийците люляка, което в превод означава...”цвете”!

То е от семейство Маслинови. Ароматът му напомня горчиви бадеми, но е приятен и нежен. ”Горчивината” в аромата идва от синилната киселина.Достатъчни са само 0.05 грама, за да се отрови човек.Но в люляка е в много малки количества и затова лекува трудно задравяващи рани. Налагат се с пресни листа. Не е претенциозно растение и издържа на студ и суша. Най-доброто време да се засади е между Малка и Голяма Богородица - от 15 август до 8 септември. Според цветния хороскоп /има и такъв/ родените от 14 до 23 октомври са под знака на Люляка. Хората родени през този период казват излъчвали свежест и младост независимо на колко години са. Старателни и целеустремени, обичали да помагат на другите.

А пък сънуваш люляк наяве те очаква любовно пробуждане!

Дори и да продължиш „да спиш” си за завиждане, защото имаш люлякови сънища!

Коментари
Тих и Мирен - 09.02.2009
" Има още Люлякови нощи.."
Съби - 28.02.2009
люлякови нощи има една песен забравих на кой състав.Моля да ми помогнете да се сетя.
АНИ -2.3.2009 - 02.03.2009
ТОНИКА СВ
Ваня - 01.04.2009
Защо спряхте с новите материали?Росица Жекова пише хубаво!Къде е тя???
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com