banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Борисовден (2 май)
Категория: Празници и традиции
Автор: Росица Жекова

свети цар Борис IКорените на празника Борисовден са още от средновековието. На 2 май лето 907 приключва земния си път един от великите царе на България. Неведоми са пътищата на вярата в Бога. Аз и ти можем само да гадаем в какъв точно момент тази вяра е осенила цар Борис. Оставяме на политиците, историците, дипломатите и всички подобни да търсят външно и вътрешно политическите подбуди на цар Борис І за покръстването на народа ни. Църквата приравнява делото му с делата на най-светите свои апостоли.
Цар Борис І се отказва от светската суета и приема монашеството. При първото си оттегляне от трона, Борис оставил сина си Владимир на власт. Владимир Расате се опитал да върне старата вяра в бог Тангра. Това разгневило баща му и той наредил да ослепят собствения му син. Народът ни е запазил скъпа легенда за непокорния син-езичник на цар Борис І.
Слепият син бил заточен в крепост. Баща му заповядал пред портите да издигнат голям каменен кръст. До крепостта имало изворче и то било единствената утеха за слепеца. Хората виждали как Владимир плиска обезобразеното си лице с вода и нарекли ручея на негово име - Извора на слепия, а крепостта и селото - Владимирови. В последния си земен ден Владимир влязал в църквата и се покаял, разказва легендата. Поискал да го погребат под кръста, който баща му цар Борис І бил издигнал, с единствена молба на него да бъде изсечено слънце - символа на бог Тангра. Искал да се знае, че вярата на дедите му е вековна. Легендата разказва, че свещениците го попитали дали няма да е грешно, а той отговорил „Само времето може да отсъди!”.
Да, само времето може да отсъди имат ли смисъл кървавите жертви в името на вярата! И какво всъщност е Вярата? Да вярваш, че мен и теб ни има, защото толкова могъщи и силни мъже са вярвали в България...
Едно е сигурно - българският цар Борис І никога няма да бъде забравен! Синът му Владимир Расате също!
ПП: Оттогава всяка година на 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил. Хубаво е на този ден и ти да влезеш в храма и да запалиш свещичка за здравето им! Да им се слави името!

Коментари
Димитър Георгиев - 24.04.2008
Благодаря ви, че ви има! Страхотна статия!
Георги Цветков - 25.04.2008
Супер статия. Давайте все така !
Илиан Илиев - 01.05.2008
Хубава статия!Много ми харесва!
mortagon - 11.05.2008
kakto e napravil i KANA-IOVIGI RASATE.
mortagon - 11.05.2008
na tozi den,ne triabva da palis svesti.A DA NARISUVAS ZNAKA NA TANGRA VARHO VSEKI hristianski krast.
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
borislawa - 15.01.2010
az sam borislawa praznywam na tazi data :D:D:D:D:D:D:D:D
Борис - 02.05.2010
Днеска празнувам
az - 02.05.2010
a Bojidar praznuva li ???
desislava - 28.09.2010
udivtelnan statiq
tsanko - 02.05.2011
:)
Georgi - 17.01.2013
Super statii GO6E da si jiv izdrav
Boris - 01.05.2013
Boris
Дария - 02.05.2013
Какво по дяволите държи свети Борис в лявата си ръка?? Само на мен ли ми е притеснително?
Румана Цветкова - 02.05.2013
Празнува имен ден и Богорис, както се казва моят син. За сега само ние май се мъчим да възродим това хубаво старо име.
Борис Борисов - 02.05.2013
оичам празниците!Нищо ,че на масата пак говорим за болки и проблеми!Честит празник на всички съименници!
Борис - 02.05.2013
Аз също се казвам Борис, но не празнувам на тази дата. По простата причина че Борис като приема християнството се прекръства на Михаил. Реално Княз Михаил въвежда християнството в България, а не Кан Борис.
БОРИСЛАВ ИВАНОВ БЕРОВ - 03.05.2013
БОРИСЕ КОЙТО НЕ ПРАЗНУВАШ НА 02МАЙ-НА КОЯ "СВЕТЛА" ДАТА ПРАЗНУВАШ ТОГАВА? ЩО НЕ СЕ ОТРЕЧЕШ ОТ СЛАВНОТО СИ ХУБАВО ИМЕ КАТО НЕ ПРИЗНАВАШ ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НИ ЦАРЕ?И НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА СИ ДОВОЛЕН,ЧЕ ИМАШ СЛАВЕН ИМЕН ДЕН,А НЕ"БЕЗИМЕН" КАТО МНОООГО ДРУГИ "МОДЕРНИ" БЪЛГАРИ !!! ЧЕСТИТ СЛАВЕН ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ АДАШИ И АДАШКИ ОТ МЕН !
Светла Ангелова - 05.05.2014 - 05.05.2014
Честит имен ден на всички Борисовци. Имат ли смисъл жертивте в името на вярата ??? Особено като гледаме днешните църковници - алчни и безверни. А какво да кажем за жертвите от по-ново време - ислямизираните българи ? В ичето на вярата жертвеното агне е народа. Оправдателни цели винаги се намират. Борис е един от великите царе, Симеон е още по-велик. А в днешно време величието в какво се изразява ?
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com